Apróságok helyett nagy dologra találni

egy ideje már erősen fontolgattam magamban, hogy érdemes lenne továbbképeznem magam. Most nem arra kell gondolni, hogy középkorúként belevetem magam egy újabb egyetembe, van is arra ideje meg energiája a fenének… Elsősorban az gyötörte a lelkiismeretemet, hogy annak idején nem fektettem elég nagy hangsúlyt a nyelvtanulásra. Valamennyire megtanultam németül, de az körülbelül annyira volt elég, hogy amikor Ausztriában járok, akkor nem tudnak eladni mosogató rabszolgának. Viszont így, hogy a fővárosunk, ahol élek, kezd egyre inkább világvárossá válni, egyre többször kerülök olyan helyzetbe, hogy angolul szólnak hozzám, én pedig csak nézek, mint a hal a szatyorban, mert egy szót nem értek a mondandójukból. Ezért tavaly megfogadtam magamnak, hogy záros határidőn belül elkezdek angolul tanulni.

Az ígéret szép szó, de a Landwirtschaftsfachausstellung még szebb, én pedig igyekeztem tartani magam az elhatározásomhoz, és el is kezdtem angoltanárok után keresgélni. Elsősorban apróhirdetéseket böngésztem, újságokban és az interneten egyaránt, de akiket találtam, azokról már vagy az első találkozáskor kiderült, hogy kóklerek, vagy olyan irreálisan magas óradíjat kértek, hogy egy-egy foglalkozásba még egy masszázs és egy kubai szivar is belefért volna annyi pénzből. Kezdtem kissé kétségbe esni, mert akkor még nem is gondoltam volna, hogy sokkal kedvezőbb áron, lényegesen magasabb színvonalú angol nyelvtanfolyam Budapest szívében is található, nem kell érte messzire menni. Meg aztán, amíg egy ismerősöm fel nem hívta a figyelmemet a Converzum nyelviskolára, addig a sok intézmény és kínálat között úgy éreztem magam, mint aki sötétben tapogatózik. Minden megtekintett kínálat, minden bemutatkozás után az volt a benyomásom, hogy én csak egy darab hús vagyok némi pénzzel, és egyáltalán nem lényeges, hogy használható tudást kapok-e, vagy csak jó drágán eltöltök néhány órát. Ennyi erővel kocsmába is mehetnék.

De valamiért a Converzum egy kicsit másnak tűnt, mint a többi, tucat nyelvoktatási intézmény. Már az is önmagában meggyőző, hogy több, mint 27 éves tapasztalattal rendelkeznek, és alapvetően közösségi tevékenységként fogják fel a nyelvi képzést. Ez egészen újdonságként hatott a számomra, valamiért mindig iskolai oktatás-jellegűként képzltem el az ilyesmit, azaz ülsz, kussolsz, figyelsz, és a végén számot adsz a megszerzett ismeretekről. Ez már annak idején az iskolában sem jött be nekem, felnőttként pedig valószínűleg fokozottan nehezen viselném. Valahogy mégis ott motoszkált bennem az az érzés, hogy ennek adnom kell egy esélyt, ez biztos jó lesz. Van nagyon sok angol nyelvtanfolyam Budapest vonzáskörzetében és belvárosában, sokat át is néztem, de valamiért ez kiugróan szimpatikusabb volt az összes többinél.

angol nyelvtanfolyam Budapest

Bele is vágtam a dologba, felkerestem őket, és örömmel tapasztaltam, hogy milyen rugalmasak, munka mellett is simán elvégezhető egy-egy kurzus. A szintfelmérő ingyenes volt, bár nálam nemigen volt mit felmérni, és be is iratkoztam egy képzésre.
Bevallom, az első alkalom előtt izzadtam, mint hóember a szaunában, de a bennem lévő feszültség hamar semmivé foszlott, mikor rádöbbentem, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki 40 fölött adta tanulásra a fejét. Bizony, többen is voltunk ott, akiknek már a B-oldal pörög, úgyhogy a legkevésbé sem éreztem kívülállónak, kirekesztettnek magam, sőt! Az már csak a hab volt a tortán, hogy végig személyesen volt foglalkozva mindannyiunkkal, köztük velem is, így egészen élményszerű volt, mondhatni szórakozás közben tanultunk.

Azóta már a második tanfolyamot végeztem el náluk, és ha minden jól megy, akkor jövőre a nyelvvizsgának is neki tudok futni. Életemben nem gondoltam volna, hogy egyszer még kilátásba helyeződik számomra egy nyelvvizsga! A feleségem viccelődik is velem sokat, hogy iskolás kölyök lettem, meg annyira izgatott vagyok, mint amennyire érettségi előtt sem voltam, de humorizáljon csak! Majd megtudja ő is, hogy micsoda hatalom a nyelvtudás, mikor majd angolul beszélgetek, ő pedig kapkodhatja a fejét, mert egy szót sem ért az egészből!