Hogy működik a napelem pályázat

Sok napi lapot, vagy szaklapot olvasok. Szeretek ezekben a dolgokban naprakész lenni, és a hasznos cikkek amúgy is jól jönnek.

Gyerek koromban is szerettem építeni. Már a fa építő kockától kezdve a különböző építő elemeken át minden félével. Emlékszem anyám mindig azt mesélte amikor az én gyerekeim voltak kicsik, hogy én ugyan olyan voltam, mint a fiam. Mindig is szerettem apróságokkal molyolni, és babrálni. Te szerettél építeni?

A főiskolai évek

Persze az elvárás mindig is az volt, hogy a testvéreim is, és én is diplomás legyek, ha lehetséges. Nem is értem, hogy miért, hiszen nem minden a diploma. Mondjuk ettől függetlenül nekem lett, de az öcsémnek például nem, ő megelégedett egy szakközép iskolával. Én, ha már úgy is szerettem építeni, és a rajz tudásom sem volt olyan borzasztó, elhatároztam, hogy építész leszek. Akkoriban még nem tudtam, hogy melyik részen, vagy hogyan, tervező, vagy mondjuk egy mérnök, de ez a vonal volt a fő cél.

Emlékszem, milyen jók is voltak azok az évek, mekkora bulikat csaptunk a srácokkal. Akkor még olyan felhőtlen volt minden, és nem a nagybetűs életen gondolkodtunk, hogy mi lesz majd, hogyan tovább…

Az élet

solar-panel-647184_640Ahogy kikerül az ember a tanulási időszakból jön rá, hogy most kezdődik csak el minden. Kiderül, hogy amit tanultunk hasznos volt e vagy sem, tudjuk e alkalmazni, és meg tudunk e élni belőle. Viszonylag hamar találtam munkát az egyik építő ipari cégnél. Persze mint kezdő sok esetben én voltam a tedd ide, vidd oda ember, de végül csak lett stabil helyem. Hogy mi lett a szakmám végül? Tervező lettem, és nagyon szeretem a szakmámat. Neked vannak álmaid? Az én egyik legnagyobb álmom az az, hogy megépíthessem a magam által tervezett házat magamnak, és a páromnak. Igen nagy álom, amely még megvalósításra vár, de remélem egyszer majd ez is sikerül.  Addig pedig folyamatosan böngészem a szaklapokat, és nézem, hogy mi hogyan változik, ha pedig találok valami újítást akkor igyekszem beépíteni a házba.

Manapság ami a legjobban érdekli az embereket, az a megújuló energia, és az, hogy ki hogyan tud spórolni, vagy megtakarítani pénzt valahogyan. Azért bele kell hogy gondoljak, nem is lenne rossz ötlet az, ha lenne napelem is a házon. Ma már egyre többen érdeklődnek ez iránt, sőt egyre több házon is látok fent. Bár miután a ház sem áll még egyelőre, csak a telek van meg, így nem gondolom, hogy nagyon bele kellene menni. Persze az ötleteket gyűjtöm, ami olyan azt mentem. Még annyira visszatérve, amit nagyon érdemes kihasználni ezen a téren, az a napelem pályázat. Ha valaki megnyer egy ilyen pályázatot akkor lehetséges az is akár, hogy 60% kell a rendszernek kifizetni. Az mennyire jó már, hiszen majdnem a fele ingyen van akkor. Persze mint minden, ez is pénzbe kerül, de ez nem a kidobott pénzek egyike, mert ez betérül. De ebbe tényleg nem szeretnék, most jobban belemenni.