Inverteres klíma akcióra bukkantam az interneten

Azt mondom, hogyha nyár, akkor klíma! Hosszú évek óta van otthon, a házunkban klíma berendezés, és azt kell mondjam, e nélkül szinte el sem lehetne viselni a forró nyári napokat. Találkoztam mondjuk már olyan emberekkel, akik anyagilag kényelmesen megengedhetnék maguknak, hogy a házuk minden helyiségében, akár még a vizesblokkokban is klíma legyen, azonban még sincs. Állításuk szerint azért, mert nem szeretik. Én velük nem tudok egyet érteni, mert én mindig is nagy rajongója voltam a klímáknak.

Először a munkahelyemen tapasztaltam meg az előnyeit, néhány évvel később pedig, mikor új autót vásároltam, akkor már abban is. Nemcsak az irodában, hanem egy forgalmi dugóban is jól jött, hogy kellemes hűvösben lehetek a negyven fok helyett. Amikor pedig arra lehetőségünk lett, hogy a házunkat is klíma hűtse ventilátorok és kereszthuzat helyett, na az volt aztán az igazi változás. Mondjuk ennek is már több éve, és azóta is élvezzük.

Idén nyáron a klíma vásárlást nem saját célra ejtettem meg, hanem ajándékként. A szüleim egy panel lakásban laknak, ami nyáron nem arról híres, hogy kellemesen hűvös lenne. Akárhányszor járnak nálunk nyáron, mindig megjegyzik, hogy nálunk milyen kellemes az idő, amikor azonban azt kérdeztem tőlük, hogy ők miért nem ruháznak be egy klímára, azt mondták, hogy öregek ők már az ilyesmihez. Egy ideig rájuk hagytam a dolgot, de idén úgy döntöttem, hogy ha esik, ha fúj, meglepem őket két klímával, eggyel a nappaliba és eggyel a hálószobájukba.

Tudtam, hogy ha előre közölném velük erre való szándékomat, akkor falakba és hatalmas tiltakozásba ütköznék, ezért inkább titokban, a hátuk mögött kezdtem el intézni a dolgot. Nálunk a házban egy fajta márkájú az összes klíma, és mivel azzal meg vagyunk elégedve évek óta, úgy döntöttem, hogy a szüleimnek is ilyet fogok vásárolni. Amikor felmentem a honlapjukra, akkor megláttam, hogy éppen inverteres klíma akció van, amit szinte égi jelnek tekintettem arra, hogy tényleg érdemes belevágni.

A honlapon keresztül kérdtem árajánlatot, amiben megadtam a szüleim szobáinak a paramétereit, a visszaküldött árajánlatban pedig benne volt, hogy mennyibe kerülne a projekt, szereléssel együtt. Már aznap, mikor visszaküldték az árajánlatot, jeleztem a cégnek, hogy minden feltétel megfelel számomra és vágjunk bele minél hamarabb. Adtak is egy időpontot, amikor a beszerelést meg tudnák ejteni, én pedig finoman kipuhatolóztam a szüleimnél, hogy aznap otthon lesznek-e. Azt mondtam, hogy szeretném, ha aznap tudnának vigyázni a gyerekekre, mert a feleségemnek és nekem elfoglaltságunk lesz. Nem mondtam igazat, de jó cél érdekében ilyen apró hazugságok néha beleférnek.

Szegény szüleimnek csak a klíma szerelést megelőző napon mondtam el, hogy mi fog történni, ők pedig, ahogy számítottam rá, egyből védekező üzemmódba kapcsoltak és közölték velem, hogy inkább mondjam vissza az egészet. Bizony ám, de akkor már nem lehetett, nekem pedig pont ez volt a célom.

A klíma szerelők egy nap alatt beszerelték a készülékeket és kedvesen elmagyarázták a szüleimnek a készülék működését is. Aznap végig én is ott voltam náluk, egyrészt az anyagiak rendezése végett, másrészt pedig, hogy én is el tudjam magyarázni az ősöknek a távirányító működését, mert ahogy őket ismerem, a szakembereknek nem merik feltenni az összes kérdésüket, nehogy butának tűnjenek. Így is lett, amikor elment a szerelő brigád, akkor anya és apa egyből megrohamoztak a kérdésekkel, illetve végig kellett hallgatnom a „kisfiam ezt mégis miért kellett” kiselőadást. Persze a szívük mélyén biztosan örültek a klímáknak, mert szinte húsz perc se kellett ahhoz, hogy az egész lakásban sokkal jobb idő legyen, de ennek ellenére szégyellték magukat amiatt, hogy ekkora költségbe vertem magam miattuk. Biztosítottam őket arról, hogy nem kerülök szegényházba a klímáik miatt, ráadásul úgy gondolom, hogy ennyi idősen megérdemlik azt, hogy minél komfortosabb körülmények között éljenek, szóval élvezzék csak az új klímáikat.

Nagyjából egy hét telt el azóta, hogy a szüleimhez beszerelték a klímákat, és azt veszem észre rajtuk, hogy egyre jobban élvezik a készülékek előnyeit. Bármennyire is tiltakoztak ellene, rájöttek, hogy igazam volt és tényleg kellemesebb úgy az élet, ha a lakás hőmérséklete egy nyári napon nem hármassal, hanem kettessel kezdődik.

Megértem egyébként őket, alapvetően az idős emberek ilyenek, ódzkodnak a változástól és az új, modern dolgoktól, de amikor megtapasztalják az előnyeit, akkor rájönnek, hogy a fiatalok nem véletlenül esküsznek ezekre a dolgokra.