Téli gumi keresésére nem az apróhirdetés a legalkalmasabb

A legtöbb dolgot, amit a lakásomba vásárolok, apróhirdetések segítségével szoktam megtalálni. Legyen szó egy vázáról, függönyről vagy szőnyegről, eddig mindig sikerült megtalálnom a tökéletes darabot, ráadásul nagyon kedvezményes áron. Azt azonban a saját káromon tanultam meg, hogy nem minden üzlet végződik jól, és a legfontosabb dolgokat mindig megéri szakértőtől beszerezni: ilyen például a téli gumi.

Idén szeptember elején úgy döntöttem, hogy jobb lenne néhány új téli gumit beszereznem, mivel a régiek már nagyon rég óta koptatják az országutat, és már én is kezdem érezni, hogy nem tapadnak úgy, mint hajdanán. A téli jeges időkben pedig egy ilyen teendő elhalasztása akár sokkal nagyobb bajokat is vonhat maga után, mint az, hogy most keresgélnem kell egy kicsit az apróhirdetések között.

Elég hamar sikerült olyan embert találnom az interneten, aki a kocsija eladása miatt a régi téli kerekeitől is meg akar szabadulni, és rögtön nyélbe is ütöttük az üzletet. A kerekeket ő hozta el nekem, és végig csak telefonon beszéltünk, amiről később kiderült, hogy mind rossz döntés volt.

A tél beálltával ugyanis férjem felrakta az új gumikat, és pár vezetés után ugyanis rájöttem, hogy amit eladott nekem, az még sokkal rosszabb volt, mint ami nekem eredetileg volt! Próbáltam őt újra elérni, de sehogy se sikerült, így belenyugodtam, hogy muszáj lesz online keresnem egy rendes gumi diszkontot, és újra beruháznom.

Végül találtam egy helyet, ahol szinte ugyanolyan áron tudok új téli gumihoz jutni, mint ahogy használtam vettem. A megrendelésem pár napon belül meg is érkezett a szervizbe, így el is mentem érte, hogy ott végre szakemberekkel is megvizsgáltathassam a korábbi kerekemet, és elmondják mitévő legyek.

Félelmem sajnos beigazolódott, és elmondták, hogy nagy hiba volt megvennem apróhirdetésből a téli kerekeket, mert azok már szinte használhatatlanok. Egyrészről nagyon elkoptak, másrészről szakértői szemmel azt is meg tudták mondani, hogy mindegyik annyira öreg már, hogy bármelyik pillanatban összeérhetnek a szabad szemmel alig látható repedések, és defektet kaphatok.

Annyit tudtak még mondani, hogy valószínűleg túl sokáig használhatták nem megfelelően felfújtan a kerekeket, mivel akkor szokott ilyen nagyon erős károsodás megfigyelhető lenni a gumin. A másik, amiben biztosak, hogy a felszerelés után sose vitték őket szervizbe, és senki se vette ki például a barázdái közül a kisebb beszorult köveket, amik így a rengeteg kilométer során tovább gyengíthették az anyagot, még jobban lecsökkentve annak élettartamát.

Azzal az általános tanáccsal tudtak ellátni, hogy egy olyan érzékeny dolgot, mint az autógumit, aminek a minőségén minden alkalommal, amikor kocsiba ülünk, akár az életünk is múlhat, ne vásároljunk használtan, vagy apróhirdetésen keresztül, csak megbízható helyről. Az is szerencsés, hogyha olyan helyen vesszük meg, ahol tudnak nekünk segíteni a felszerelésben, és el tudnak végezni olyan egyszerű műveleteket utána, mint az új kerekek centírozása.

Már csak azért is megéri műhelyben cseréltetni őket, mert rögtön lehetőség van újat venni, hogyha a régiek vagy az éppen akkor leszerelésre kerülők nem felel meg: az ember, akivel beszéltem, saját bevallása szerint az én eredeti kerekeimre ránézve is azt mondja, hogy már két éve nem engedett volna azzal járni, annyira öregek voltak. Valószínűleg hasonló értékelést kaphatott az is, aki apróhirdetésben feladta a másik kerekeket, és akkor dönthetett úgy, hogy még megpróbál rajta egyet kaszálni.

Nagyon szomorú voltam, hogy így kihasználtak, de a műhelyben lévő emberek munkáját nagyon megköszöntem. Hazafele éreztem, hogy az új kerekeim tényleg sokkal jobban tapadnak, mint az előzőek, és a kocsimat is jobban tudom irányítani. Ez előtt, ha erős szél fújt az autópályán, már éreztem, hogy a kocsim folyamatosan oldalra húz egy kicsit, ennek az érzésnek azonban biztos voltam, hogy mostantól vége lesz, és újra biztonságosan tudok majd járni akár a fagyos utakon is.