Villanybojler a lapokból

villanybojler szerelőNéha már csak azért megéri elolvasni az apróhirdetéseket, mert olyan problémákkal, és az azokra szakosodott emberekkel találkozhatunk, amiről nem tudtuk, hogy létezik. Én például a minap olvastam az újságban, hogy hány villanybojler szerelő áll készen arra, hogy ellenőrizze és vízkőtelenítse az én készülékemet, akkor pedig még azt se tudtam, hogy erre szükség van. Ma pedig már belátom, hogyha akkor erről nem értesülök, akkor lehet, hogy a közeljövőben már nekem is a villanybojler árakat kéne böngésznem.

A történet pontosan úgy zajlott, ahogy leírtam: az újságban találkoztam néhány villanybojler szerelő hirdetésével, és hirtelen nem is értettem, hogy erre miért lehet szükség. Hisz az én villanybojlerem már vagy 5 éve érintetlenül működik, és jól végzi a dolgát, akkor mitől romolhatnának el?

Mivel azonban furdalta az oldalam a kíváncsiság, elkezdtem utánajárni, hogy mégis mi egy villanybojler szerelő dolga. Először csak azokat találtam, amire számítottam: új villanybojlerek beszerelése a régi gáz vízmelegítők lecserélésével és esetenként az elromlott bojlerek elszállítása.

Azonban hamar rájöttem, hogy a szervizeknek a villanybojlerek tisztításával is foglalkozni kell, hisz ez az, amivel a legtöbb probléma akár meg is előzhető. Eddig nem gondolkodtam rajta, de mint kiderült, a többi vízzel operáló berendezéshez hasonlóan a villanybojlerekben is fokozatosan rakódik le a vízkő, ami egyre több és több problémát tud benne okozni.

Az emberek, akiknek villanybojler van otthon a lakásukban, de nem tisztíttatják (mint jómagam is) először csak azt veszik észre, hogy egyre több idő, amíg sikerült meleg vizet kicsikarniuk a csapból. Később arra lesznek figyelmesek, hogy a villanyszámlájuk lesz egyre magasabb. Végül pedig, mint lappangó gyilkos, megjelenik a csöpögés, ami talán még javítható is lenne, ha nem dugnánk ilyenkor csak egy fazekat alá, ami összegyűjti a vizet és megvédi a padlónkat, de a probléma okát nem oldja meg. Ez után pedig, ahogy a lyuk egyre tágasabb lesz, egyre elkerülhetetlenebb lesz a teljes csere.

Ezek mind a vízkő lerakódására vezethetőek vissza, ugyanis ahogy az megjelenik az alkatrészeken, úgy kezdik azok elveszíteni funkcionalitásukat. A vízmelegítő csőn képződő vízkő például sokkal nehezebbé és drágábbá teszi a víz felmelegítését, míg a tartály oldali merülő cső adott esetben akár el is törhet egy ilyen szennyeződés miatt.

Mivel rájöttem, hogy ilyen problémák nálam is jó eséllyel fennállhatnak, ezért azonnal meg is kerestem egy villanybojler szerelőt, aki ellenőrizni tudja a lakásomban található berendezést. Hamar sikerült is időpontot megbeszélnem, és az ellenőrzés végére kiderült, hogy nem gondoltam rosszul, tényleg nálam is elég rossz volt már a helyzet. A szakember szerint legfeljebb pár hónap múlva biztos, hogy jelentkeztem volna valamilyen problémával, amit már sokkal drágábban lehetett volna csak megoldani: persze így se vagyok biztonságban, és ha nem akarom kicserélni a villanybojlert, akkor ajánlja, hogy akár két évente is vízkőtelenítsem, nehogy újra kialakulhasson az a problémás helyzet, amiben most voltam.

Így aztán végül is egy apróhirdetésnek köszönhetem azt, hogy megtudtam, mivel foglalkozik egy villanybojler szerelő – és azt, hogy ki is próbáltam, és ennek hála, megúsztam egy komolyabb fejfájást.